Alex van 4 jaar woont een jaar bij jou in je gezinshuis. Zijn moeder heeft vertrouwen in jou en is blij dat Alex bij je woont. Alleen de kleren die je Alex aantrekt. Dat kan echt niet! Moeder vindt ze van inferieure kwaliteit, verdraagt geen ‘speelpakken of joggingbroeken’’. Als Alex bij zijn moeder komt wordt hij gelijk gedoucht en krijgt hij andere kleren aan, veel roze, veel ruches, wordt zijn haar gekapt en daarna drinken ze thee.

Bij de voogd beklaagt moeder zich over de slechte kwaliteit van zowel het ondergoed als de kleren van Alex. Ook tipt zij je telefonisch over een aantal winkels waar jij als gezinshuisouder betere kleren voor hem kan kopen. Ze stuurt een lijst met merkkleding die Alex graag draagt. 

Trainer

Dorine Sweere

Data

voldoende belangstelling wordt deze workshop aangeboden; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijden

9:30 - 12:30 uur

Locatie

Jadezaal, De Glind

Max. aantal deelnemers

20

Prijs

€ 99,00
Niveau

Specifiek; academieactiviteit gericht op/over een specifieke doelgroep/onderwerp.

Kinderen wonen om uiteenlopende redenen in je gezinshuis of pleeggezin. Een van die redenen kan zijn dat er sprake is van psychiatrische problematiek bij één van de ouders. In de dossiers van de kinderen worden dan diagnoses over één van de ouders of over beiden vermeld als: borderline, depressie, schizofrenie, autisme, bipolaire stoornis.

Maar hoe ziet dat er uit in het dagelijks leven, wat betekent dat voor de ouders, hoe beïnvloedt dat hun gedrag? En wat betekent dat voor de kinderen, wat maken ze mee? De centrale, onderliggende vraag is in feite: Hoe beïnvloedt psychiatrische problematiek van de ouder(s) het ouderschap en wat betekent dat voor het kind? Voordat er daadwerkelijk tot uithuisplaatsing wordt overgegaan is er vaak al veel tijd en al een lange (lijdens-)weg afgelegd, door zowel de kinderen als hun ouders.

We weten uit allerhande onderzoeken dat het voor de geplaatste kinderen heel belangrijk is dat biologische ouders betrokken zijn (cursus met Twee families leven), dat zij welkom zijn bij de gezinshuisouders/pleegouders, en dat de biologische ouders vanuit hun hart toestemming geven dat hun kind in dit gezinshuis woont. Ja, als dat lukt, kan het kind ruimte voelen om zich veilig te gaan voelen in het gezinshuis/pleeggezin en bij de gezinshuisouders/pleegouders (cursus hechting). Maar dat betekent tegelijkertijd dat je als gezinshuisouders/pleegouders verregaand te maken krijgt met de biologische ouders en met hun psychiatrische problematiek. Hun gedrag en stemming beïnvloedt jouw gezinshuis op soms geheel onverwachte momenten.

Wat leer je bij deze workshop?
• Je krijgt zicht op de invloed van psychiatrische problematiek op het ouderschap, wat dit betekent voor het opgroeiende kind en hoe je dit terug kan zien in gedrag van het kind. • Je krijgt zicht op hoe de psychiatrische problematiek van de biologische ouder zich laat zien in het contact met anderen, dus ook met jou als gezinshuisouder/pleegouder die het kind opvoedt.
•  Je leert onderkennen wat het effect op jou kan zijn.
• Je krijgt handvatten hoe je om kunt gaan met gedrag van biologische ouders voor zover dat beïnvloed wordt door hun psychiatrische problematiek.

Wat is de inhoud van de workshop?
Psycho educatie over effecten van psychiatrische problematiek in relaties en hoe daar mee om te gaan.

Hoe wordt er gewerkt bij deze workshop?
De workshop begint met een theoretische gedeelte. Daarna gaan we aan de hand van casuïstiek in op vragen en ervaringen van gezinshuisouders/pleegouders in het contact met biologische ouders. Werken met kleine opstellingen is een optie.

Voor wie is de workshop?
Gezinshuisouders en pleegouders.

De workshop wordt gegeven door Dorine Sweere, coach bij Gezinshuis.com. Zij is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en heeft 20 jaar op een Jeugdafdeling van een GGZ instelling gewerkt. Dorine is lange tijd docent geweest bij de RINO waar zij cursussen en workshops gaf over psychiatrische problematiek en ouderschap, KOPP problematiek en borderline problematiek .

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Mijn bestelling

Je hebt geen bestelling geplaatst.

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen