Dit toont de maatschapplijke Business Case Gezinshuizen. Als je de meerwaarde uitdrukt in geld brengt elke, in gezinshuizen geïnvesteerde, euro uiteindelijk €1,30 op! Met een feestelijk bijeenkomst op donderdag 26 maart werd de mBC Gezinshuizen gepresenteerd in Jeugddorp De Glind. 

 Inhuisplaatsen: inhoudelijk én maatschappelijk rendement
De uitkomst van deze mBC laat zien dat op de lange termijn de gemiddelde kosten per geplaatst kind lager zijn dan de opbrengsten. Langdurige opvang in gezinshuizen heeft dus een positief maatschappelijk rendement, ter waarde van € 1,30, oftewel van 30%. Inhuisplaatsen biedt kinderen met complexe en meervoudige problematiek een veilige, stabiele woon- en leefsituatie. Dit zorgt voor een sterk verbeterde maatschappelijke positie voor de rest van hun leven. Dit brengt niet alleen grote winst voor het kind, maar ook voor andere betrokken partijen zoals de financiers, waaronder de gemeente. Zij sparen hierdoor (later in het leven van het kind) investeringen uit. De resultaten van deze mBC onderschrijven zowel de inhoudelijke als maatschappelijke en financiële meerwaarde van gezinshuizen. Kortom: investeren in langdurige inhuisplaatsing loont!

Maatschappelijke winst inhuisplaatsen in kaart gebracht
Iedereen is het eens over de meerwaarde van inhuisplaatsen ten opzichte van leefgroepen. T och, is er, net als bij veel vormen van jeugdzorg, nagenoeg niets bekend over het rendement er van. Daarom startte het Gezinspiratieplein, samen met diverse organisaties uit de praktijk, het project voor een maatschappelijke Business Case voor gezinshuizen. Hierin zijn de economische en maatschappelijke kosten en opbrengsten van gezinshuizen in kaart gebracht, om zo het rendement er van te kunnen vaststellen. Dit met behulp van de Social Return on Investment (SROI) methode. ‘Ingewikkelde materie, maar het resultaat is verbluffend!’, aldus Lonneke op der Heijde van Spirit, één van de project partners. Ze vervolgt: ‘Inhoudelijk wisten we al dat een gezinshuisplaatsing een goede keuze is om kinderen te helpen hun leven verder vorm te geven. Maar ook maatschappelijk gezien blijkt het een slimme zet: iedere euro investering in een gezinshuis levert een maatschappelijke waarde op van €1,30!’.

De maatschappelijke Business Case Gezinshuizen is een samenwerking van het Gezinspiratieplein met jeugdhulpaanbieders Spirit, Ambiq, Intermetzo en Gezinshuis.com, adviesbureau Van Montfoort en de Rudolphstichting. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Het Maagdenhuis en het Dirk Bos fonds.

Gezinshuizen en organisaties die voor hun gezinshuizen ook een SROI willen laten maken, kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

> Lees hier de MBC
> Lees hier de mBC in 't kort

 

MBC tekeningInloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen