Nieuws

Maatschappelijke meerwaarde gezinshuizen bekrachtigd. Opnieuw toont onderzoek aan dat investeren in langdurige opvang in gezinshuizen loont; en nog meer dan gedacht! Bij 28 gezinshuizen van Gezinshuis.com en Spirit  is in 2016 de maatschappelijke meerwaarde gemeten.Vandaag verschijnt het rapport met de uitkomsten!

In 2015 leverde de eerste maatschappelijke Business Case Gezinshuizen het wetenschappelijke bewijs voor de meerwaarde van gezinshuizen. Met behulp van de methodiek uit dit onderzoek is in 2016 de maatschappelijke meerwaarde van nog eens 28 gezinshuizen gemeten van Gezinshuis.com en Spirit. De uitkomsten hiervan vormen samen een tweede Business Case gezinshuizen, welke de resultaten uit 2015 bekrachtigen: investeren in inhuisplaatsen loont!tekeningvervolgklein

Versterken maatschappelijke positie jongere
Net als de eerste mBC Gezinshuizen laat ook deze nieuwe publicatie zien dat investeren in gezinshuizen maatschappelijk gezien meer oplevert dan het kost. De meerwaarde van inhuisplaatsen zit daarin vooral in het voorkomen van (duurdere) zorg, nu en in de toekomst van een jongere. Inhuisplaatsen biedt jongeren met complexe en meervoudige problematiek een veilige en stabiele woon- en leefsituatie. Het vergroot de kans op het krijgen van betaald werk, het zelfstandig kunnen wonen en het opbouwen van een sterk sociaal netwerk. Dit zorgt voor een sterk verbeterde maatschappelijke positie voor de rest van hun leven. Dit brengt niet alleen grote winst voor de jongere en zijn of haar familie, maar ook voor andere betrokken partijen zoals de financiers, waaronder de gemeente. Zij sparen hierdoor (later in het leven) van de jongere investeringen uit. Deze effecten samen vertalen zich in maatschappelijke meerwaarde van inhuisplaatsen.

Maatschappelijk rendement nog hoger dan gedacht
Dit maatschappelijk rendement is in de praktijk zelfs nog hoger dan gedacht. De eerste Business Case gaf een ‘Social Return on Investment’ van €1,30. De huidige mBC toont dat iedere euro aan investering in het gezinshuis uiteindelijk €1,44 aan maatschappelijke waarde oplevert. Met metingen onder 28 gezinshuizen biedt deze publicatie zo een stevige kwantitatieve onderbouwing voor de meerwaarde van gezinshuizen.

Een gezinshuis biedt echter veel meer waarde dan deze financiële opbrengsten. Het onderzoek toont dat er nog meer waardevolle effecten zijn, die zich lastig laten kwantificeren. Denk daarbij aan de stabilisatie of vermindering van de problematiek van de inhuisgeplaatste jongere en de verbeterde kwaliteit van contactmomenten met biologische ouders. Tezamen met de meetbare effecten geven zij aan dat inhuisplaatsen in gezinshuizen een aantoonbare verbetering in het leven van deze jongeren betekent. Het biedt hen winst in wonen, werk én netwerk.

> download & lees hier: publicatie maatschappelijke Business Case Gezinshuizen – 2016

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen