Basis

tekst teksy

Er zijn geen evenementen in de planning

Naar aanbod

Nieuws

Publicatie gelanceerd! Voor het eerst zijn de maatschappelijke kosten en baten voor pleegjongeren die ook op 18-jarige leeftijd nog een hulpvraag hebben kaart gebracht; de maatschappelijke Business Case ‘Verlengde Pleegzorg’. Hieruit blijkt dat leegzorgverlenging niet alleen allerlei positieve effecten heeft op de jongeren, maar ook resulteert in maatschappelijke kostenbesparingen. Daarmee wordt de investering in de pleegzorgverlenging gemakkelijk ‘terugverdiend’.

Grotere kans op diplomaMBC pleegzorg 18 klein
Door de verlenging is de kans groter dat de jongere een schooldiploma haalt. Daardoor neemt ook de kans op een baan, hoger inkomen, financiële zekerheid en daarmee financiële zelfredzaamheid toe. Bovendien krijgt de jongere meer tijd om een pro-sociaal netwerk op te bouwen. Ook is er sprake van een belangrijk positief effect op het ervaren welzijn van de jongeren. Zoals één van hen zelf verwoordde: ”verlengde pleegzorg heeft mij een kans op een gelukkig leven gegeven.”

Kostenbesparing voor gemeenten en zorgverzekeraars
De extra tijd die jongeren krijgen en waarin ze worden begeleid naar een zelfstandige volwassenheid resulteert in diverse maatschappelijke kostenbesparingen. Voor gemeenten werkt de verlenging preventief; op termijn besparen zij onder andere op het gebied van ondersteuning bij wonen, bewindvoering, uitkeringen, schuldhulpverlening en criminaliteit. Voor zorgverzekeraars worden kosten voor geestelijke gezondheidszorg en behandeling van verslavingsproblematiek voorkomen.
voorzijde MBC Verlengde Pleegzorg klein

Inzicht voor zorgorganisaties en gemeenten
Uit de analyse blijkt dat iedere geïnvesteerde euro in verlengde pleegzorg naar verwachting minimaal € 1,27 aan maatschappelijke waarde oplevert, grotendeels in de vorm van maatschappelijke kostenbesparingen. Tel daar de niet in euro’s uit te drukken waarde van het welzijn van jongeren bij op, en er ontstaat een nog veel positiever scenario. Het is duidelijk dat het investeren in verlengde pleegzorg vanuit diverse opzichten loont.

De maatschappelijke Business Case is een prognose; het geeft inzicht in de verwachte maatschappelijke waarde van een verlengde pleegzorgplaatsing. De resultaten van het onderzoek geven zorgorganisaties en gemeenten informatie over en inzicht in de maatschappelijke kosten en baten van verlenging van pleegzorg aan jongeren van 18+.

Op initiatief van Gezinspiratieplein en Stichting Kinderpostzegels ontwikkelde adviesbureau Sinzer in samenwerking met zorgorganisaties de Rading, Lindenhout, Parlan en Kompaan en de Bocht deze maatschappelijke Business Case.

Lees hier de publicatie > 

Sinzer

            Kinderpostzegels  

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen