Reflecteren kun je leren - een live online training mét individuele coaching - nov. 2020

Jouw opvattingen en houding zijn de basis voor hoe je werkt in je gezinshuis; leer hoe je je blijft ontwikkelen!

Kom vooruit door stil te staan!

loesje

Werken in de jeugdzorg betekent dat jouw opvattingen over de kwaliteit van de zorg, jouw houding als professional en de wijze waarop je jongeren begeleidt naar zelfstandigheid, de basis zijn voor hoe je werkt vanuit je gezinshuis.
In de interactie met jongeren en collega-jeugdzorgprofessionals doe je dat door jezelf in te zetten als instrument en vanuit jouw kennis en competenties te bouwen aan een repertoire van handelingen en ervaringen die werken. Dat maakt dat het belangrijk is om kritisch te reflecteren op je eigen handelen: om te blijven leren, ontwikkelen en verdieping te krijgen in hoe je jezelf in kunt zetten.

 

 

Trainer         Cathy Ververda
Datum          woensdag 4 en 11 november 2020
Tijden           09:30 - 11.00 uur
Locatie         Online- je hebt een goede laptop nodig met geluid/beeld – stille ruimte
Max. aantal deelnemers 10
Prijs             € 375,-
Extra            2x een VCR van 1,5 uur en 1x een individuele reflectie opdracht online
Niveau       
Basis; academieactiviteit die essentieel is in het opvoeden/begeleiden van uithuisgeplaatste jeugdigen in een  gezinswoonvorm.

Geaccrediteerde training Reflecteren is geaccrediteerd bij het SKJ en Het Registerplein.
                                              

De focus bij reflectie ligt op zelfonderzoek (zonder oordeel):

  • hoe heb ik gehandeld?
  • vanuit welke gedachte of overtuiging handelde ik?
  • wat was het effect van mijn handelen
  • wat ga ik de volgende keer anders doen?
  • of waar -ben ik terugkijkend- heel tevreden over en ga ik meer inzetten?
  • bewust worden van eigen gedrag en welke impact dat heeft op anderen.

Wat leer je in deze training?
Reflectie is een verplicht onderdeel bij alle beroepsorganisaties binnen de jeugdzorg en is een activiteit die jeugdzorgprofessionals dagelijks moeten toepassen om alert te blijven op hun eigen handelen. Je ontwikkelt een beroepsintuïtie waarmee je opgedane ervaringen leert in te zetten in nieuwe situaties en dat levert je vitaliteit op om het vol te kunnen houden in dit belangrijke en ingewikkelde werkveld.

In deze training leer je de basis voor methodische reflectie. Die je kunt inzetten in de context van je eigen gezinshuis, in interactie met je coach en zorgprofessionals of gebruiken binnen intervisiegroepen.

Je leert zonder oordelen vragen te stellen, versterken van je eigen talenten en mogelijkheden en vitaliseren in plaats van problematiseren

Wat is de inhoud van de training?
We lichten toe wat reflectie is; wat het verschil is tussen evalueren en reflecteren en laten je als groep oefenen met de verschillende stappen in het reflectieproces. Bij de individuele opdracht ga je aan de slag met een eigen reflectievraag, van de trainer krijg je steeds feedback. 

Hoe wordt er gewerkt in deze training?
Deze training volg je op een plek die jou het beste uitkomt. Je ontmoet de trainer en je mede cursisten online maar wel op een afgesproken tijdstip. De training bestaat uit 2 groeps-bijeenkomsten van 1,5 uur in een “virtuele classroom”; je gaat in gesprek met elkaar, krijgt oefeningen en opdrachten.

Daarna krijg je een individuele online reflectie-opdracht die je onder begeleiding van de trainer uitvoert.

Voor wie is de training?
Gezinshuisouders- pleegouders en professionals in het werkveld van inhuisplaatsen.

Over de trainer Cathy Ververda
Cathy Ververda is ruim 16 jaar als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van coachen, trainen en adviseren vanuit haar eigen bedrijf De Gezonde Balans in Deventer. Zij werkt voor diverse opdrachtgevers in de non-profit sector als coach voor medewerkers die zijn vastgelopen in hun werk, arbeidsongeschikt zijn of een loopbaanvraag hebben en doet zij tevens coaching van teamleiders op hun specifieke rol in het werkveld. Als gezinshuiscoach is zij nu ruim 11 jaar bezig op het gebied van coachen en trainen, maar ook als adviseur bij de assessments van gezinshuisouders en bij het ontwikkelen van diverse tools die nodig zijn om als gezinshuisouders dit belangrijke werk vol te kunnen houden. (Vitaal / reflecteren/ traumaopvang / quick-scan bij conflicten / online coaching en online training enz.) Daar is in 2016 nog een Europese Certifciering als e-coach bijgekomen, de mogelijkheid om coaching ook via de mail, Skype, WhatsApp of een gecombineerde vorm met face-to-face coaching toe te passen.

Sinds begin 2019 heeft Cathy samen met Fenna Janssens het Netwerk GezinshuisCoaching opgezet, waar tot nu toe landelijk 16 coaches bij zijn aangesloten.
Cathy is al vanaf de start van het Gezinspiratieplein als trainer aan ons verbonden met onder andere de training Vitaal en de IMS cirkel wat ook een reflectie insturment is.  

Aanmelden