Opleiding Life Space Crisis Intervention

Jongeren die agressief zijn roepen gevoelens van woede en angst op bij anderen. LSCI helpt de volwassene om in deze situaties in gesprek te gaan met de jongere, te ontdekken hoe zijn gedrag begrepen kan worden, en de jongere te helpen constructief met zijn stress en emoties om te gaan.

“Alles zit erin! Geeft inzichten, maar vooral handvatten voor de dagelijkse praktijk. Niet alleen gericht op kinderen, maar ook op eigen aandeel”.

Trainer

Karin Blankespoor

Datum

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijden

9.30 - 17.00 uur; terugkomdag 9.30-13.00 uur

Locatie

 een centrale locatie die voor alle deelnemers goed bereikbaar is

Max. aantal deelnemers

20

Prijs

€ 1498,-

Extra

afsluitend examen.

LSCI is een intensieve training; naast de opleidingsdagen moet je rekening houden met huiswerk; leesopdrachten en aanvullende opdrachten tussen de dagen door. Je maakt hierdoor een extra verdiepingsslag. Plan daarvoor een uur of 3 per keer.

Niveau

Verdiepend; academieactiviteit waarmee de  expertise van de professional verder wordt ontwikkeld/uitgebreid.

Accreditatiepunten

Registerplein
Geaccrediteerde scholing GHO 47 - Opleidingstraject Agogen 10,55 - Opleidingstraject Maatschappelijk werk 10,55

SKJ 63.30

Wat leer je bij deze training?

 • Inzicht in conflict- en crisissituaties
 • Vaardigheden om in crisis te de-escaleren en te voorkomen meegenomen te worden in conflictcycli
 • Op het moment van crisis met het kind in gesprek te gaan volgens helpende stappen
 • De relatie te versterken bij crisis in plaats van te (laten) ondermijnen
 • In conflict- en crisissituaties het kind te helpen uit zijn destructieve patroon te komen;
 • De hier-en-nu crisis therapeutisch aan te wenden als kans voor positieve verandering
 • Anderen in de omgeving van het kind hierbij te betrekken met behulp van ‘transfer’
 • Naar de eigen rol in conflictsituaties kunnen kijken en elkaar als opvoeders hierin helpen
 • De doelen die bij het kind bereikt worden door gebruik van LSCI zijn: zelfregulatie, vermindering van angst, vergroting van zelfvertrouwen, begrip van gebeurtenissen, meer vertrouwen.

Wat is de inhoud van de training?

In de opleiding wordt inzicht gegeven in conflict en in crisissen, de conflictcyclus is hierbij een belangrijk concept. Hoe de ontwikkeling van kinderen hierbij een rol speelt, wordt ook behandeld. Vervolgens wordt de methodiek van LSCI, en de zes stappen in een LSCI gesprek geleerd.

De eerste stap (stap 1) is ontlading, de-escaleren in crisissituaties. Daarna wordt het gesprek opgebouwd aan de hand van de tijdlijn, het verhaal van het kind (stap 2). Daarin zijn de elementen van de conflictcyclus (stress, gedachten en gevoelens, gedrag, reactie van anderen) een belangrijk hulpmiddel om te kunnen zien wat het centrale thema, de kern van deze crisis voor het kind is (stap 3). Afhankelijk van dit centrale thema worden dan de volgende stappen in het gesprek ingevuld. De stap van inzicht bij het kind (stap 4), zodat op grond hiervan een plan van verandering gemaakt kan worden. Daaruit volgend de nieuwe vaardigheden die geleerd en geoefend worden (stap 5). En als afsluiting van het gesprek de afronding, overdracht naar anderen, het terugkeren naar de dagelijkse routine (transfer, stap 6).

Hoe wordt er gewerkt bij deze training? In de opleiding wordt gewerkt met:

 • Het boek ‘Praten met kinderen en jongeren in crisissituaties, Life Space Crisis Intervention’, N.J. Long, M.M. Wood & F.A. Fecser
 • De opleidingsmap LSCI
 • Analyse van filmmateriaal
 • Discussie en interactie
 • Demonstratie en oefenen van vaardigheden
 • Rollenspelen
 • Met afsluitend een praktijk- en theorie-examen

Voor wie is de training?

 • Gezinshuisouders en pleegouders; met name degenen die zich willen toeleggen op het helpen en bereiken van jongeren en kinderen die als het meest onhandelbaar beschouwd worden en vanwege hun gedrag veelvuldig weggestuurd en overgeplaatst zijn, ook degenen die bijvoorbeeld jongeren uit gesloten jeugdzorg in hun gezinshuis willen opnemen, en die al een goede basis in hun gezinshuis hebben gelegd en de nodige ervaring opgedaan hebben.
 • De begeleiders en orthopedagogen die bij deze gezinshuisouders en pleegouders betrokken zijn
 • Medewerkers van o.a. cluster 4 scholen

De opleiding is intensief, er wordt in redelijk hoog tempo behoorlijk wat behandeld tijdens de opleidingsdagen. Ook wordt verwacht dat tussen de opleidingsdagen het boek eigen wordt gemaakt en huiswerk wordt gedaan. Je moet echt alle opleidingsdagen aanwezig zijn. Je kunt geen dag missen. We verlenen geen restitutie van de opleidingskosten. 

We factureren de kosten (€1498,00) van de opleiding in 3 delen: 1.€ 498,00 aanbetaling, dit bedrag dient uiterlijk 4 weken voor aanvang van de activiteit op de rekening te zijn gestort. 2.€ 500,00 bij start van de opleiding. 3.€ 500,00 halverwege de opleiding.

Meer informatie

Meer en uitgebreide informatie vind je in het opleidingsplan. We sturen het graag naar je toe. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Reacties van deelnemers
"LSCI is een opleiding die eigenlijk iedereen die met getraumatiseerde kinderen werkt zou moeten volgen." ''In de praktijk kan ik er meteen mee aan de slag." "Tijdens de opleiding heb ik het al direct kunnen toepassen en mét resultaat."