Factsheet Gezinshuizen

- FACTSHEET GEZINSHUIZEN - In 2010 ontdekten een aantal Glindse partijen dat kennis rondom gezinshuizen amper vindbaar is. Alle praktijkkenis bleef achter de deuren, alle onderzoeksgegevens betroffen residentiele opvang en de data met betrekking tot de gezinshuizen en de kinderen, die er woonden waren “verstopt” en niet beschikbaar. Met de Alliantie Kind in Gezin waren veel partijen er van overtuigd dat kinderen beter af zijn in gezinsvormen; daarvoor werd het ontsluiten van de kennis met betrekking tot gezinshuisopvang steeds urgenter.

voorzijde factsheet kleinGezinspiratieplein is gestart met een groot onderzoek om het veld van gezinshuizen in beeld te krijgen. Dat resulteerde in een uitgebreid kwantitatief onderzoek naar de kenmerken van gezinshuizen in Nederland.
> kenmerken gezinshuizen

Vanuit de gegevens van dit onderzoek is een samenvatting in de vorm van een factsheet gemaakt: Elke 2 jaar is dit onderzoek naar gegevens over aantallen gezinshuizen en kinderen herhaald

> 1e Factsheet gezinshuizen. 2011
> Factsheet Gezinshuizen 2012
> Factsheet Gezinshuizen 2014
> Factsheet Gezinshuizen 2016
> Factsheet Gezinshuizen 2018

Factsheet 2020 verschijnt medio 2021 in samenwerking met het NJI. Het Nederlands Jeugd Instituut zal de factsheet Gezinshuizen overnemen.