Om de Jeugd, René Clarijs (red.), uitgeverij SWP 2015
Hoofdstuk 27 - Gezinshuizen: professionele jeugdzorg met toekomst

Gezinshuizen zijn kleinschalige woonvormen waarin gezinshuisouders in hun eigen gezin één of meerdere jeugdigen - meestal drie tot zes - tussen de 0 en 24 jaar opnemen. In het gezinshuis bieden de gezinshuisouders kinderen en jongeren op professionele wijze 24 uur per dag, zeven dagen per week verzorging, opvoeding en begeleiding. Minimaal één van beide ouders ontvangt een salaris of vergoeding voor het werk als gezinshuisouder. De gezinshuisouders zijn meestal met elkaar getrouwd, hebben vaak zelf nog thuiswonende kinderen en scheppen zoveel mogelijk het klimaat van een gezinssituatie (Gezinspiratieplein, 2014). De continuïteit van het gezinsleven en de aandacht en steun van de gezinshuisouders kunnen de jeugdigen de hulp geven die zij nodig hebben voor hun verdere ontwikkeling (Hermanns, 2005). Het gezin woont in een accommodatie van een zorgaanbieder of in het huis van de gezinshuisouders (De Baat, Berg-le Clerq & Van der Steege, 2012). Gezinshuizen vallen onder de Jeugdwet of de AWBZ.

Een belangrijk kenmerk van een gezinshuis is het bieden van een normaal gezinsleven aan kinderen. De continuïteit van het gezinsleven en de aandacht en steun van de gezinshuisouders geven hun de ondersteuning die zij nodig hebben voor hun verdere ontwikkeling. De kleinschaligheid van een gezinshuis maakt een individuele benadering mogelijk met aandacht voor de achtergrond en ruimte voor het netwerk van de opgenomen kinderen en jongeren. Voor een succesvol verloop van een plaatsing in een gezinshuis of pleeggezin is een goed contact tussen de jeugdige, de biologische ouders en de gezinshuisouders belangrijk. Wanneer ouders en pleeg- of gezinshuisouders samenwerken gedijt het kind beter. Dit geeft het kind rust, waardoor het toekomt aan zijn eigen ontwikkeling (Ter Meulen, Vinke, de Baat & Spoelstra, 2014).

Bron:
Boek: Om de Jeugd, René Clarijs (red.), uitgeverij SWP 2015
Hoofdstuk 27 - Gezinshuizen: professionele jeugdzorg met toekomst
Annemieke de Vries

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen